Region Stockholm har tagit fram ett förslag för att komma ikapp med den vård som skjutits upp på grund av pandemin. Förslaget ger en relativt hög ersättning till den som arbetar extra för att komma ifatt - men gäller inte för alla.
Regionen satsar en halv miljard för att komma ikapp med den vård som fått skjutas upp på grund av pandemin. Den svenska modellen anger kollektivavtal som ett sätt att göra upp om villkoren och Region Stockholm kontaktade Vårdförbundet med förslag om villkor i ett kollektivavtal gällande arbete med uppskjuten vård. När arbetsgivaren vill teckna ett avtal med Vårdförbundet vill de uppnå en fördel, få något tillbaka!
Arbetsgivarens förslag
Förslaget innebar en ersättning på 300% av timlönen (315% på helger) till personer som frivilligt anmäler sig för att arbeta med uppskjuten vård. De önskar med det också få möjlighet att använda sig av extra övertid till en allt för låg kostnad! Region Stockholm kan idag inte ens bemanna upp sin ordinarie verksamhet med Vårdförbundets yrkesgrupper. Kostymen är alltså för stor och omfattar i praktiken redan bland annat ett antal extra operationer som kräver övertidsuttag och spär på en redan tuff arbetsmiljö.
Utifrån det ni medlemmar berättar och vittnar om känns det viktigt att arbetstidslagen fortsatt gäller som den skyddslagstiftning den är och det är viktigt att den kompetens och bemanningsbrist som märks dagligen synliggörs. Arbetstidslagen ska skydda arbetstagaren från att inte kunna utnyttjas på ett för dem menligt eller skadligt sätt. Vi ska alltså inte bli sjuka av de förutsättningar som finns på våra arbetsplatser.
Vårdförbundet vill se ersättning till fler
Vårdförbundet hade invändningar och krav på mycket högre värdering av det arbete medlemmar utför samt krav på samma ersättning för alla som är inne och arbetar på övertid i en verksamhet där kökapning pågår. Om inte den akuta luckan täcks riskerar köerna till vård att växa, därav tycker vi att övertiden inom verksamheter ska värderas lika och högt.
Den operationssjuksköterska som täcker upp luckor i ett schema för att en cancerpatient ska bli opererad ska inte värderas mindre än den som kunnat planera in ett extrapass på extrainsatta operationer. Medlemmar ska inte behöva jobba övertidspass sida vid sida med olika ersättningar beroende på vilken patient det är som får vård.
När vi fört diskussioner med regionen kring ersättningsnivåerna och att alla ska få samma ersättning vid övertidspass, tackade regionen nej till förhandling för att uppnå ett kollektivavtal med oss. De väljer nu istället att ”erbjuda” ersättning enligt ovan för de som väljer frivilligt att arbeta med uppskjuten vård.
Vårdskuld - men också arbetsmiljöskuld
Tiden under vågorna i pandemin och på det en tuff och ansträngd sommar, gör att Vårdförbundet extra noga behöver bevaka eventuella konsekvenser av att arbetsgivaren vill göra undantag från det som är det normala skyddet för oss medarbetare.
Vi är fullt medvetna om att behovet finns av åtgärder då hälso- och sjukvården under denna pandemitid inte kunnat fungera på ett ”normalt” sätt. Men pandemin har inte bara skapat en vårdskuld utan vi ser också att pandemin på många arbetsplatser skapat en arbetsmiljöskuld som man också behöver ta hänsyn till för att flera av oss ska vilja och orka vara kvar inom våra professioner.
Styrelsen, avdelning Stockholm |