Nu är det centrala avtalet klart mellan Vårdförbundet och SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) - HÖK22. I varje kommun behöver det nu tecknas ett lokalt kollektivavtal (LOK) som förbinder bägge parter att följa HÖK22.
I HÖK22 finns inte bara löneavtalet utan även Allmänna Bestämmelser (som bland annat reglerar ob-ersättning, övertidsersättning, uppsägningstid med mera), avtal om förkortad veckoarbetstid vid nattarbete och 3-skift. Nytt i HÖK22 är bland annat att se över och arbeta för att minska övertidsuttaget, minska regelbundet förekommande arbetspass som är längre än 10 timmar samt jour och beredskap. Det innebär också att arbetsgivaren inte får ha återbetalningsklausuler vid utbildningsanställningar.
LÄS MER HÄR OM HÖK22
För dig som medlem med arbetsplats i någon av kommunerna i Stockholms län (ej Stockholm Stad) så innebär det att årets löneöversyn kommer att startas upp inom de närmaste veckorna. Det sker genom en överläggning mellan Vårdförbundet avdelning Stockholm och förhandlingsavdelningen i respektive kommun. Finns det förtroendevalda i kommunen deltar de med sin kunskap om arbetsplatserna och behoven som finns i respektive verksamhet. Vårdförbundet och SKR är överens om att det fortsatt ska satsas på särskilt yrkesskickliga. Vi ser det som ett verktyg för att åstadkomma en annan mindre sammanpressad lönestruktur där det lönar sig att vara en erfaren verksamhetsbärare med djup kompetens som delas till andra.
Jämfört med tidigare år, när begreppet särskilt yrkesskicklig inte användes, så har det gjort skillnad i lönestrukturen och det skiljer idag mer mellan oerfaren och erfaren än tidigare. Och vi kan se att satsningen inte skett på bekostnad av oss som inte är särskilt yrkesskickliga än. Detta är alltså nationellt sett på en stor grupp. För enskilda medlemmar och arbetsgivare kan det se ut på annat sätt.
Vad händer nu? Vi kommer i överläggningarna trycka på vikten av att fortsätta satsa på god löneutveckling för såväl yrkesskickliga som särskilt yrkesskickliga, att det finns lönekriterier som är tydliga med vad de innebär just på din arbetsplats, att de vars löner hamnar lägre än nyanställda med mindre erfarenhet justeras, att chefer har mandat till lönesättning utifrån verksamheternas behov (brist, svår att rekrytera, specifik kompetens som behövs, Coronakommissionens slutsatser, ökat flyktingmottagande och så vidare).
Vi kommer även att efterfråga hur det är med övertid, långa arbetspass och jour/beredskap för att utifrån det eventuellt göra handlingsplaner för att arbetslivet ska bli mer långsiktigt hållbart. När överläggningen är klar kan lönesamtalen ta vid och innan ny lön betalas ut (retroaktivt från 1 april 2022) så sker en avstämning kring hur löneprocessen har gått till. Där deltar som regel samma personer som var med vid överläggningen. Har du frågor går det bra att kontakta din förtroendevalda om ni har en på er arbetsplats (annars är det dags att utse någon) eller ringa Vårdförbundet Direkt. Då hör de som är delaktiga i löneöversynen i din kommun av sig till dig inom några dagar.
Soliga vårhälsningar/Emma Jonsson, ordförande Vårdförbundet avdelning Stockholm |