Vi har en händelserik höst framför oss! Utbildningsanställning, medlemsmöten och Vårdförbundet Skånes brev till regionpolitiker om årets lönerevision.
Du får detta nyhetsbrev för att du i Vårdförbundets medlemsregister står som anställd i Region Skåne. Om detta inte längre stämmer får du gärna gå in och ändra dina uppgifter här: Ändra uppgifter - Vårdförbundet.
Utbildningsanställning eller utbildningslön – skriv enbart på utbildningsanställning!
Flera medlemmar kontaktar nu Vårdförbundet gällande sina överenskommelser om utbildningslön med Region Skåne, så här kommer ett förtydligande och vad du kan tänka på om det blir aktuellt för dig.
Om utbildningsanställning
Vårdförbundet har sedan några år tillbaka ett kollektivavtal gällande Utbildningsanställning med regionen gällande att biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor får specialistutbilda sig, inklusive utbilda sig till barnmorska, med samma villkor som när de arbetar. Det innebär bland annat att du har lön, ingår i lönerevisionen, tjänar in semesterdagar, har rätt till semester och du får övertidsersättning om du arbetar extra. Du får även ersättning för resekostnader om du studerar utanför Skåne samt att arbetsgivaren tillhandahåller kurslitteraturen. För att kunna få en utbildningsanställning måste du kommit in på utbildningen samt sökt och fått en specifik tjänst i regionen som heter utbildningsanställning.
Om utbildningslön
Arbetsgivaren har därutöver instiftat ett annat alternativ som de kallar utbildningslön. Den kan kännas snarlik, men där finns vissa skillnader. Dels att det inte är ett kollektivavtal med Vårdförbundet vilket gör att arbetsgivaren sätter reglerna och de kan ändra förutsättningarna hur de vill utan att vi kan driva frågan. En annan viktig skillnad är att vid utbildningslön räknas inte studietiden som arbetad tid vilket gör att du inte får övertidsersättning om du arbetar extra på din arbetsplats. Dessutom är osäkerheten stor kring rätten till studielitteratur och resor kopplat till utbildning.
Digitala medlemsmöten - för dig som vill veta mer!
Vårdförbundet önskar att du är uppmärksam på vad det är för överenskommelse som görs och att du ställer krav på att det är en kollektivavtalad utbildningsanställning du vill ha. Om du skriver på ett avtal om utbildningslön undermineras vårt kollektivavtal som vi har med Region Skåne gällande utbildningsanställning.
Vi kommer att fortsätta kämpa för att det enbart ska finnas utbildningsanställningar med bra villkor.
Om du vill veta mer om utbildningsanställning och utbildningslön är du varmt välkommen på digitalt medlemsmöte om ämnet klockan 17.00-18.00 den 4 oktober, 1 november eller 9 november. Klicka på det datum du vill anmäla dig till.
Anmälan 4 oktober
Anmälan 1 november
Anmälan 9 november
Funktionsutbildad – en benämning som försvinner
Benämningen Funktionsutbildad ,FU, har funnits sedan början av 00-talet och fick en stor betydelse i samband med löneavtalet som tecknades 2008. I löneavtalet (HÖK -08) fanns en skrivning om ett garanterat delutfall för specialist- och funktionsutbildade med syfte att öka lönespridningen. Ett intensivt arbete gjordes ute i förvaltningarna för att identifiera alla specialist- och/eller funktionsutbildade inom våra grupper. För några år sen togs benämningen bort i vårt avtal, vilket gjort att förvaltningarna hanterat frågan väldigt olika. Några förvaltningar har fortsatt ett aktivt arbete med klassificeringen och andra har helt släppt det.
Regionen har gjort en utredning för att undersöka om begreppet skulle utvecklas, avvecklas eller omvandlas. Regionens slutsats blev avveckla till förmån för att se över klassificeringarna och hur dessa bättre kan stämma överens med det klassificeringssystem AID, arbetsidentifikation, som de använder. Vårdförbundet ser inte att det finns något syfte att utveckla FU då vi inte längre har det i vårt avtal utan nu fokuserar på att det är särskilt yrkesskickliga som ska prioriteras för en ökad lönespridning. Även om vi vet om att vi har en lång väg kvar när regionen tillskjuter för lite pengar. Vår bedömning är att de som är FU i de allra flesta fallen även är särskilt yrkesskickliga.
Det som händer nu är att arbetsgivaren ska ha samtal med var och en som varit (är) FU kring den administrativa förändringen. I en del fall är det inskrivet i anställningsavtalet och då kan arbetsgivaren vilja ändra det. Var då väldigt observant så det endast är FU som stryks och att avtalet är exakt lika för övrigt.
Du är även varmt välkommen på digitalt medlemsmöte om förändringen den 12 oktober kl. 17.00-18.00: Du anmäler dig här
Om du får covid-19 men känner dig frisk!
Region Skåne har en riktlinje gällande om man har testat positiv för Covid-19, är symtomfri och skulle kunna jobba.
Arbetsgivarens riktlinjer säger att chefen har två valmöjligheter om medarbetaren testat positiv, är symtomfri och varit tydlig med att hen är frisk och kan arbeta;
- Att låta dig arbeta på distans (hemma) med arbetsuppgifter som chefen tilldelar dig som t ex administrativa uppgifter såsom egen kompetensutveckling eller andra utvecklings- och förbättringsarbeten t ex att se över och uppdatera omvårdnadsprocesser och rutiner.
- Stänga av dig från arbetet med bibehållna löneförmåner.
Om man däremot har symtom ska man sjukskriva sig som vanligt och då gäller de vanliga reglerna med karens och sjuklön.
Vårdförbundet Direkt – när du behöver råd och stöd
Vid alla tillfällen där du som medlem känner att du behöver råd och stöd är du varmt välkommen att höra av dig till Vårdförbundet Direkt. Det kan gälla frågor kring ämnena ovan men även mycket annat där du vill få ett professionellt stöd. Om de inte kan svara/hjälpa dig för att frågan till exempel är av mer lokal karaktär läggs ärendet vidare till oss lokalt i Skåne. Du når Vårdförbundet Direkt på 0771-420 420.
Öppet brev till politiker
Vi får till oss så många berättelser om arbetsgivarens låga lönepåslag i årets lönerevision. Det är svårt att förstå hur regionen kan göra det valet i år, dels efter den prestation som varit i samband med pandemin, dels med tanke på den låga tillgängligheten där Vårdförbundets medlemmar har en nyckelroll och dels med tanke på den stora personalomsättningen. Vill inte regionen ha Vårdförbundets medlemmar som medarbetare?
Det är politikerna som styr över pengarna och hur mycket som ska avsättas till lön. Vi pratar regelbundet med politikerna om detta och strax innan valet skickade vi ett öppet brev till politikerna i regionstyrelsen, personalnämnden och hälso- och sjukvårdsnämnden om situationen och krävde handling. Tills dags datum är det enbart oppositionen som svarat… Du kan läsa brevet och de svar som inkommit här: Öppet brev till politiker gällande situationen i Region Skåne - Vårdförbundetbloggen.
Styrelsen för Vårdförbundet avdelning Skåne önskar dig en fin höst! |