Arbetsmiljöverket har blivit inkopplat på SUS, många förflyttas och kollektivavtalet med SKR har sagts upp. Det händer mycket i Vårdförbundet, här får du senaste nytt!
Begäran om arbetsmiljöåtgärder enligt 6:6a på förvaltning SUS
Vårdförbundets huvudskyddsombud har efter dialog med skyddsombud och medlemmar valt att lägga en så kallad 6:6a på hela förvaltning SUS. Det innebär att vi lagt en framställan till Arbetsmiljöverket där vi begär arbetsmiljöåtgärder på SUS, med stöd av 6 kap. 6a § i Arbetsmiljölagen.
Detta har skett efter att arbetsmiljön inom flertalet enheter varit, och är, fruktansvärd och att begäran om arbetsmiljöåtgärder på enheter inte hjälpt. Förvaltningen har inte kunnat presentera tillräckliga åtgärder för att vi ska se att arbetsmiljön och arbetsbelastningen för våra medlemmar ska bli bättre, och den har därför skickats vidare till arbetsmiljöverket för bedömning. Nu väntar vi med spänning på att höra vad arbetsmiljöverket säger. Fortsättning följer…
Pandemin och förflyttningar
Vi är nu inne i pandemins fjärde våg och förflyttning av personal har åter blivit ett sätt för arbetsgivaren att lösa bemanningsproblematiken. I vissa fall har arbetsgivaren rätt att förflytta personal, men de har även en skyldighet att se till att medarbetarna ges rätt förutsättningar för att kunna arbeta patientsäkert och utifrån de krav legitimationen ställer. Att få rätt förutsättningar är en av nyckelfrågorna som hanteras av ombudsmännen vid förhandlingar kopplade till förflyttningar.
Om du blir ombedd/tillfrågad att byta arbetsplats rekommenderas du att kontakta Vårdförbundet Direkt.
Viktigt att skriva avvikelser
Som legitimerad barnmorska, biomedicinsk analytiker, röntgensjuksköterska eller sjuksköterska har du en rättighet, och skyldighet, att skriva avvikelser när patientsäkerheten är hotad. Det kan till exempel vara vid hög arbetsbelastning då saker riskerar att missas eller när patienter vårdas i korridoren eller på annat icke-anpassat utrymme. Att prioritera att skriva dessa avvikelser är viktigt för att kunna visa på förutsättningarna i arbetsmiljön och kunna förbättra dem i framtiden.
Centrala kollektivavtalet med SKR uppsagt
Som du kanske redan vet är vårt löneavtal med Sveriges kommuner och regioner (SKR), HÖK -19, uppsagt. Det innebär att Vårdförbundet nationellt och SKR inom kort kommer att sätta sig och påbörja förhandlingarna kring ett nytt avtal, HÖK -22. I avvaktan på ett nytt avtal ligger lokala förhandlingar om lön och arbetstider vilande. Vill du följa avtalsförhandlingarna så håll utkik på Vårdförbundets webbplats och på Avtalsbloggen.
Sommarsemester - det här gäller
Det börjar bli dags att lägga in och planera årets sommarledighet. Som medarbetare har du rätt att få veta om din semester beviljas eller ej senast två månader innan den ska påbörjas. Och för att få ihop helheten på arbetsplatsen behöver planeringen bli klar än tidigare då eventuell föräldraledighet ska ansökas om senast tre månader innan (om du arbetar inom kommun eller region).
För att inte få ett stort "berg” av sparade semesterdagar är det viktigt att redan nu i början av året börja fundera på när man mer vill ha semester under året. Arbetsgivaren är skyldig att bevilja semestrar även utanför sommarperioden. Säger arbetsgivaren nej till första önskemålet uppmanar vi att man frågar ”När kan jag då få semester istället om inte denna önskade perioden fungerar?”
Vårdförbundets viktiga kongress
Nu är förberedelserna i full gång inför Vårdförbundets stora kongress i maj i år. Vid kongressen fattar de demokratiskt valda kongressombuden beslut om verksamhet och inriktning för hela Vårdförbundet under de kommande fyra åren.
Du har fortfarande några dagar på dig att nominera till de olika nationella uppdragen i förbundsstyrelse, avtalsråd och förbundsvalberedning. På Vårdförbundets webbplats kan du läsa om vad som hänt sen förra kongressen och hos Vårdfokus kan du ta del av en del av de motioner som inkommit.
Läs mer på Kongresswebben
Om kongressen hos Vårdfokus.se
Grattis alla studenter till examen!
Stort grattis till dig som nu är färdig med din utbildning och tagit examen! Du har utbildat dig till ett livsviktigt yrke och kommer att göra stor skillnad. Det svåra kan vara att hitta en arbetsgivare som ger dig rätt förutsättningar och villkor, stå på dig. Du kan höra av dig till Vårdförbundet Direkt när du behöver stöd och rådgivning, både innan och under din anställning.
Kontakta Vårdförbundet
Du kan alltid kontakta våra kompetenta rådgivare på Vårdförbundet Direkt när det är något du undrar över eller behöver hjälp. Vårdförbundet Direkt har öppet alla vardagar mellan klockan 8-18 och besvarar dina frågor. Ring 0771-420 420 eller skicka din fråga via webben. Vid behov lämnas ärendet över till oss i Skåne.
Följs oss på sociala medier
Du vet väl om att vi finns på sociala medier? Där hittar du alltid senaste nytt från Skåne.
Facebook
Instagram
Var rädd om dig, du är viktig!
Styrelsen för Vårdförbundet avdelning Skåne |