Vilka rättigheter har du till semester? Vad händer om du blir beordrad och vad kan du kräva? Här får du svaren.
Sommarsemester - det här har du rätt till
Du ska senast två månader innan semesterperioden börjar ha fått besked om när du ska få gå på ledighet. Om arbetsgivaren ändrar sig, så kan arbetsgivaren inte ensidigt återkalla redan beviljad semester eller tvinga dig att flytta redan beviljad semester. Däremot kan du , om du vill, ställa upp på att flytta din semester. Tänk efter så att det blir ett bra beslut för dig och begär kompensation för att du ställer upp, ekonomisk eller annan. Hör gärna av dig till oss om detta händer, så kan vi gemensamt reda ut frågor.
Rättighet till semester som nyanställd
Antalet semesterdagar baseras på din anställning hos arbetsgivaren under semesteråret. Även om du inte har varit anställd ett helt år så har du rätt att ta ut betald och obetald semester under semestermånaderna juni-juli-augusti. Kolla ditt semestersaldo och semesterkvot och tänk på att du kan bli återbetalningsskyldig om du avslutar din anställning innan semesteråret är slut och har tagit ut semesterdagar som om du skulle jobbat hela semesteråret.
Beordring
Beordring kan inte göras långt i förväg utan måste ske i nära anslutning till det aktuella arbetstillfället. Du kan inte vägra beordrat arbete, men du kan ange giltiga skäl till varför du inte kan eller är lämplig att utföra arbetet. Hör gärna av dig till oss för att stämma av, eftersom skälen kan komma att prövas vid varje enskilt tillfälle.
Om du blir beordrad ska du förhandla om ersättning och du kan såklart förhandla om bättre ersättning. Observera att det är endast arbetsgivaren som genom sitt ledningsansvar kan beordra in dig och i det sammanhanget diskutera ersättning.
Vid beordring bör du fylla i en beordringsblankett från Vårdförbundet . Spara ett ifyllt exemplar och ge ett exemplar till arbetsgivaren och ett till Vårdförbundet.
Om du bryter din semester och går in och jobbar
Vårdförbundet uppmanar alla medlemmar att värna om sin egen hälsa och rätt till ledighet. Vi vill att du ska ta ut dina fyra semesterveckor för sammanhängande vila och återhämtning. Ytterst är detta också en patientsäkerhetsfråga. Om du gör en uppgörelse med din chef om att korta din semester; gör upp redan vid överenskommelsen när du kommer att garanteras att få ut resterande ledighet och dokumentera detta skriftligt.
Vid avbruten semester på schemalagd arbetsdag utgår enligt Allmänna Bestämmelser kompensation i form av en extra semesterdag. Du får tillbaka den semesterdag du missar plus en extra semesterdag.
Om du har frågor eller behöver hjälp
Kontakta Vårdförbundet via Vårdförbundet Direkt eller avdelning Kalmar län. |