Kan du inte läsa mejlet, eller vill du läsa en utskriftsvänlig version? Klicka här
Du kan inte svara på detta nyhetsbrev. Om du har frågor, vänligen kontakta Vårdförbundet Direkt 0771-420 420 eller besök www.vardforbundet.se
Vad gäller vid eventuell förflyttning?

Vårdförbundet hör angående situationen på Östersunds sjukhus, om eventuella förflyttningar då arbetsgivaren befarar högre belastning med Covidpatienter. Vi menar att det handlar minst lika mycket om arbetsgivarens generella problem att ha en tillräcklig bemanning i verksamheten i grunden. Här får du som medlem mer information om vad som gäller vid förflyttning och några råd på vägen.

Vad har arbetsgivaren rätt att göra?

Arbetsgivaren har enligt lag, praxis och kollektivavtal en relativt långtgående möjlighet att leda och fördela arbetet, det vill säga att bestämma var och med vad du ska arbeta. Det innebär dock inte att det får gå till hur som helst. Att bedöma vad arbetsgivaren kan och inte kan göra handlar bland annat att om hur nära eller långt ifrån dina ordinarie arbetsvillkor och ordinarie arbetsuppgifter som alternativ placering innebär samt din individuella situation, erfarenhet och kompetens.

Vad tycker Vårdförbundet?

Från Vårdförbundets sida kan vi sällan ge ett rakt svar på om arbetsgivarens tilltänka förflyttning av just dig är okej eller inte utan att ha mött arbetsgivaren och fått även deras syn på saken.

Vårdförbundet anser det oacceptabelt att arbetsgivaren använder stora grupper medarbetare som mobila bemanningslösningar, det är inte vad de flesta är anställda för. Du har rätt till rimlig förutsägbarhet kring när och var du ska arbeta!

Arbetsmiljöansvaret för dig har din chef och hen ska ta hänsyn till hälsa och andra sociala faktorer såsom barnomsorg och livssituation. Det innebär bland annat en individuell riskbedömning om just din lämplighet att omplaceras.

Viktigt att nyttja rätten till inflytande och påverkan

Vårdförbundet anser att arbetsgivaren ska förhandla förflyttningar med Vårdförbundet innan de sker. Det är alltså här vi som din fackliga organisation kan ha din rygg, granska arbetsgivarens agerande och ha inflytande och påverkansmöjligheter. Ibland kan vi förändra och påverka, ibland inte.

Oavsett har det stor betydelse att den möjlighet vi har att påverka nyttjas och att det visas och protokollförs vad Vårdförbundet anser är felaktigheter eller tveksamheter. Risken är annars att normen för din skyldighet som arbetstagare förändras med tiden och blir större än vad vi anser att den bör vara.

Som enskild arbetstagare är du alltid fri att komma överens med din chef om vad som ska gälla för just dig. Du kan självklart vara villig att förflyttas till en annan verksamhet och vara överens med arbetsgivaren om villkoren för det. I sådant fall sker ingen förhandling om förflyttningen. Kommer du frivilligt överens om något med din chef så är vårt råd att se till att få i skrift vad som gäller.

Är förflyttningen frivillig?

Arbetsgivaren har i samband med förflyttningarna 2020-2021 hävdat att de flesta förflyttningar skett med frivillighet. Vi erfar att detta är en sanning med modifikation. ”Frivillighet under tvång" är det många som vittnar om och det tycker inte vi är frivillighet. Vi vill uppmana alla att vara tydliga med om du flyttar, eller  tar övertidspass generellt, om det är frivilligt eller ej. Det är bara om du har ett val att säga nej som frivilligheten är reell.

Det är okej och fullt möjligt att uttrycka till arbetsgivaren att man hör och accepterar en av arbetsgivaren påkallad förflyttning, att man kommer att följa arbetsgivarens direktiv, men att det inte sker frivilligt, om det faktiskt är något du inte vill eller tycker är okej. Finns ingen frivillighet så ger det dig möjlighet att ha stöd genom Vårdförbundets inflytandemöjligheter.

Kontakt om du blivit felaktigt förflyttad eller har frågor

Har du förflyttats eller är på väg att förflyttas på ett sätt du inte vill så vill vi uppmana dig att kontakta oss! Likaså om du vill dela tankar och synpunkter på arbetsgivarens hantering eller har återkoppling eller tankar om Vårdförbundets agerande.

Vårdförbundet Direkt har öppet alla vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00, de kan också slussa vidare till oss förtroendevalda i avdelning Jämtland vid behov.  Du når Vårdförbundet Direkt på telefon 0771-420 420 eller via webben.

 
Vårdförbundet Direkt

0771-420 420

Ställ en fråga
Ändra dina uppgifter

Avsluta din prenumeration
Facebook Facebook Twitter Instagram
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -