Meny
Vårdfokus

Vårdfokus - tidning för Vårdförbundet
Ansvarig utgivare Irene Wanland

Tidningen Vårdfokus har en självständig
ställning. Läs mer »

Omslag 9-15 LITET

Hjälp att logga in
Skapa ett konto här

Vårdförbundet befarar delade turer

Frågan är vad regeringens extra tio miljarder till kommuner och landsting nästa år egentligen räcker till.För att få ihop scheman med arbete varannan helg måste troligen de delade turerna återinföras. Den slutsatsen drar Vårdförbundets förtroendevalda i Skåne.

Externa länkar

DELAD TUR
….är när man får sin arbetsdag uppdelad i exempelvis ett förmiddags- och ett kvällspass. Däremellan har man ledigt några timmar.

Om det blir tätare helgarbete kommer det att fattas personal i början och i slutet av veckorna. 


– Eftersom vi inte har några vikarier att täcka upp med måste befintlig personal gå in när de som har arbetat helg ska vara lediga, säger Mavis Owusu, röntgensjuksköterska och Vårdförbundets huvudskyddsombud på Umas, Universitetssjukhuset i Malmö.I förlängningen tror hon att de försämrade arbetstiderna kan komma att hota patientsäkerheten.


– Det kommer att bli svårt för våra medlemmar att få ihop livspusslet. De blir stressade, vilket kan leda till att fler misstag begås i vården.


Arbetsmodellen med delade turer var vanlig under 1970-talet och ogillades starkt av de anställda.


– Både facken och arbetsgivarna var överens om att delade turer skulle avvecklas. Det har aldrig varit någon stridsfråga, säger Pia Arndorff, ordförande för Vårdförbundets lokala avdelning i Skåne.Men enligt ekonomichefen på Umas, Jan Eric Andersson, har delade turer inte tagits upp.


– Det är ingenting som har diskuterats i de forum som jag har deltagit i, säger han.Du som gör ett inlägg ansvarar själv för innehållet. Regler för kommentering »

Visa alla webbnyheter »

Vårdfokus nyhetsbrev

vardfokus_alert

Du vet väl att du kan få ett axplock av våra bästa nyheter direkt i din mejl? Nu får du också Vårdfokus Alert, ett nyhetsbrev när något extra viktigt hänt som berör din yrkesutövning.

Just nu på Vårdfokusbloggen

TEMA Antibiotikaresistens

Illustration: Erik Nylund

Sjukvården hotas av kollaps när resistenta bakterier blir vanligare.

Läs vårt tema

Temat som pdf

Följ Vårdfokus

Tipsa oss

fOTO: Istockphoto

Läst en bra bok?

Foto: Istockphoto

Om Ledarskap

Foto: Istockphoto

PRENUMERERA på Vårdfokus

Omslag 9-15