Meny
Vårdfokus

Vårdfokus - tidning för Vårdförbundet
Ansvarig utgivare Irene Wanland

Tidningen Vårdfokus har en självständig
ställning. Läs mer »

Omslag 9-15 LITET

Hjälp att logga in
Skapa ett konto här

Kraftig minskning av olämpliga läkemedel till äldre i Skåne

Äldre patienter på Skånes universitetssjukhus får numera betydligt färre läkemedel och kombinationer som kan innebära risker.

Läkemedelsgenomgångar är framför allt bra för multisjuka äldre patienter. Arkivbild: ColourboxLäkemedelsgenomgångar är framför allt bra för multisjuka äldre patienter. Arkivbild: Colourbox

Totalt sett minskade mängden olämpliga läkemedel med 30 procent från 2011 till 2012. Bakom minskningen ligger ett aktivt arbete med läkemedelsgenomgångar för att minska riskerna för äldre patienter.

Bland annat har tre apotekare anställts som arbetar med läkemedelsgenomgångar enligt den så kallade Limm-modellen (Lund integrated medicines management).

Limm-modellen säkerställer att patientens läkemedelslista är korrekt och anpassad till den enskilda patienten. En klinisk apotekare samarbetar med läkare och sjuksköterskor för att förebygga och lösa läkemedelsrelaterade problem, hela vägen från inskrivning på sjukhus till utskrivning.

Vid utskrivning ska alla genomförda läkemedelsförändringar tas upp med patient och nästa vårdform. Apotekarens aktiviteter sparar tid och ger stöd för läkare och sjuksköterskor på sjukhuset.

Du som gör ett inlägg ansvarar själv för innehållet. Regler för kommentering »

Visa alla webbnyheter »

Vårdfokus nyhetsbrev

vardfokus_alert

Du vet väl att du kan få ett axplock av våra bästa nyheter direkt i din mejl? Nu får du också Vårdfokus Alert, ett nyhetsbrev när något extra viktigt hänt som berör din yrkesutövning.

Just nu på Vårdfokusbloggen

TEMA Antibiotikaresistens

Illustration: Erik Nylund

Sjukvården hotas av kollaps när resistenta bakterier blir vanligare.

Läs vårt tema

Temat som pdf

Följ Vårdfokus

Tipsa oss

fOTO: Istockphoto

Läst en bra bok?

Foto: Istockphoto

Om Ledarskap

Foto: Istockphoto

PRENUMERERA på Vårdfokus

Omslag 9-15