Meny
Vårdfokus

Vårdfokus - tidning för Vårdförbundet
Ansvarig utgivare Irene Wanland

Tidningen Vårdfokus har en självständig
ställning. Läs mer »

Omslag 9-15 LITET

Hjälp att logga in
Skapa ett konto här

Arkivbild: Colourbox

Smal, normal eller tjock? Vikten bestämmer hur vi bedöms och rangordnas, enligt forskaren Aimée Ekman. Arkivbild: Colourbox

Människor bedöms och rangordnas efter kroppsstorlek

Ett fett liv. Det är titeln på en doktorsavhandling som handlar om hur feta människor underordnas och missgynnas i samhället och hur vi hela tiden sorterar och värderar varandra som smala, normala eller feta. Doktoranden Aimée Ekman har skapat ett nytt begrepp – viktordning.

Könsmaktsordning är ett begrepp som syftar på en teori om att män som grupp ses som överordnade kvinnor som grupp. Nu lanseras ett nytt teoretiskt maktbegrepp – viktordning.

Det är Aimée Ekman, som disputerat vid institutionen för medicin och hälsa vid Linköpings universitet, som myntar begreppet i sin avhandling.

Underordnas och missgynnas

Hon menar att viktordning är ett system som ordnar alla som underviktiga, normalviktiga eller överviktiga. Dessutom över- och underordnas människor beroende på vilken viktkategori de tillhör.

– Både fetmaforskningen och feta människors berättelser om sina liv vittnar om ett viktordnande system där feta människor underordnas och missgynnas, säger Aimée Ekman.

Dömda av andras blickar

Hennes studier utgår från intervjuer med 15 feta svenskar. Hur de själva upplever sin kroppsstorlek och hur de blir bemötta av andra.

De upplever inte alltid själva att deras vikt är ett problem i sig, men den blir problematisk i kontakten med andra.

– Feta personer blir alltid och överallt dömda av andras blickar. Ofta blir de bemötta enbart som feta. Det kan vara hos läkare som inte intresserar sig för något annat än vikten, anhöriga som är helt upptagna av familjemedlemmens fetma eller bekanta som bara vill prata bantning, säger Aimée Ekman.

Du som gör ett inlägg ansvarar själv för innehållet. Regler för kommentering »

Visa alla webbnyheter »

Vårdfokus nyhetsbrev

vardfokus_alert

Du vet väl att du kan få ett axplock av våra bästa nyheter direkt i din mejl? Nu får du också Vårdfokus Alert, ett nyhetsbrev när något extra viktigt hänt som berör din yrkesutövning.

Just nu på Vårdfokusbloggen

TEMA Antibiotikaresistens

Illustration: Erik Nylund

Sjukvården hotas av kollaps när resistenta bakterier blir vanligare.

Läs vårt tema

Temat som pdf

Följ Vårdfokus

Tipsa oss

fOTO: Istockphoto

Läst en bra bok?

Foto: Istockphoto

Om Ledarskap

Foto: Istockphoto

PRENUMERERA på Vårdfokus

Omslag 9-15