Meny
Vårdfokus

Vårdfokus - tidning för Vårdförbundet
Ansvarig utgivare Irene Wanland

Tidningen Vårdfokus har en självständig
ställning. Läs mer »

Omslag 9-15 LITET

Hjälp att logga in
Skapa ett konto här

Bemanningsföretaget Adecco har brutit mot flera arbetsrättsliga lagar i Norge. Arkivbild: Thomas Winje Öijord/Scanpix

Sjuksköterska får 300 000 kronor i ersättning av bemanningsföretag

Efter flera månaders förhandling får det skandalomskrivna bemanningsföretaget Adecco punga ut med 300 000 kronor i ersättning till en sjuksköterska vid ett av de sjukhem som företaget tidigare drev i Norge.

Hur många ytterligare anställda eller hur stort totalbelopp som ska betalas ut ville koncernchefen inte gå in på i samband med undertecknandet av överenskommelsen mellan företaget och de fackliga organisationerna.

Men det rör sig om stora belopp. Alla medarbetare ska få den tarifflön, övertidsersättning och semesterlön de har rätt till, rapporterar den norska sjukskötersketidningen Sykeplejen.

Skandal rullades upp

I våras berättade Vårdfokus om den skandal som rullades upp när det visade sig att bemanningsföretaget Adecco brutit mot ett flertal lagar och bestämmelser gentemot sina anställda på fem sjukhem som företaget drev i Norge.

Det var ett skyddsombud som i februari slog larm om att utländsk arbetskraft på sjukhemmet Ammerudlunden i Oslo arbetade 84 timmar i veckan utan övertidsersättning och att de fick sova i källaren.

Kontor i 60 länder 

Dagen efter sa Oslo kommun upp avtalet med Adecco Helse om driften av sjukhemmet, och tre dagar senare polisanmäldes företaget för grova brott mot arbetsmiljölagen, både vid de två sjukhemmen Ammerudlunden och Midtåsenhjemmet i Oslo. 

Adecco är ett bemanningsföretag registrerat i Schweiz med kontor i ett 60-tal länder och med omfattande verksamhet i Skandinavien, också i Sverige.

Du som gör ett inlägg ansvarar själv för innehållet. Regler för kommentering »

Visa alla webbnyheter »

Vårdfokus nyhetsbrev

vardfokus_alert

Du vet väl att du kan få ett axplock av våra bästa nyheter direkt i din mejl? Nu får du också Vårdfokus Alert, ett nyhetsbrev när något extra viktigt hänt som berör din yrkesutövning.

Just nu på Vårdfokusbloggen

TEMA Antibiotikaresistens

Illustration: Erik Nylund

Sjukvården hotas av kollaps när resistenta bakterier blir vanligare.

Läs vårt tema

Temat som pdf

Följ Vårdfokus

Tipsa oss

fOTO: Istockphoto

Läst en bra bok?

Foto: Istockphoto

Om Ledarskap

Foto: Istockphoto

PRENUMERERA på Vårdfokus

Omslag 9-15