Meny
Vårdfokus

Vårdfokus - tidning för Vårdförbundet
Ansvarig utgivare Irene Wanland

Tidningen Vårdfokus har en självständig
ställning. Läs mer »

Omslag nr 10 2015 logga

Hjälp att logga in
Skapa ett konto här

Onödig behandling av äldre med urinvägsinfektion snabbar på antibiotikaresistens

Det finns nästan inga samband mellan bakterier i urinen och de diffusa symptom hos äldre som ofta resulterar i antibiotikabehandling. Därmed är behandlingen oftast onödig, med risker för både individen och samhället.
Arkivbild: ColourboxTill studien togs urinprov från 651 äldre i Västra Götalands äldreboenden. Arkivbild: Colourbox

En studie från Västra Götalandsregionen visar att det överlag inte finns något samband mellan symptom som trötthet, oro, förvirring, agitation, ilska och sveda vid vattenkastning eller täta urinträngningar och bakterier i urinen hos äldre. Det gör att enbart bakteriefynd är en dålig markör för urinvägsinfektion.

Samtidigt leder dessa diffusa symptom ofta vårdpersonalen till just denna slutsats och till att personen behandlas, inte sällan med antibiotika.

Antibiotika vanligast

– Det finns olika sätt att behandla, men oftast tar man till antibiotika. Totalt sett blir det många behandlingar per år, säger Pär-Daniel Sundvall, distriktsläkare och huvudförfattare till studien.

I praktiken leder dessa onödiga antibiotikabehandlingar till flera problem: Man kan sålla fram resistenta bakterier, man ökar risken för biverkningar och man riskerar att antibiotikan interagerar med andra läkemedel.

– Om man behandlar bakterier vid en asymptomatisk bakteriuri slår man ut de bakterier som individen har vant sig vid. Det leder till en risk att dessa bakterier ersätts med mer sjukdomsframkallande bakterier.

Enormt samhällsproblem

Enligt Pär-Daniel Sundvall kan det inte upprepas för mycket hur stort problemet med antibiotikaresistens är, inte bara i mänskligt lidande utan också i kronor och ören.

Ett av de vanliga diffusa symptomen – beskrivningen av patienten som ”inte lik sig själv de senaste månaderna" samtidigt med förekomst av escherichia coli i urinen – kunde däremot inte avskrivas helt.

– Där fanns en möjlig korrelation, men man måste göra en randomiserad placebokontrollerad studie för att med säkerhet kunna fastställa eller avskriva ett samband mellan symptom, bakterie och urinvägsinfektion, säger Pär-Daniel Sundvall.

Du som gör ett inlägg ansvarar själv för innehållet. Regler för kommentering »

Visa alla webbnyheter »

Vårdfokus nyhetsbrev

vardfokus_alert

Du vet väl att du kan få ett axplock av våra bästa nyheter direkt i din mejl? Nu får du också Vårdfokus Alert, ett nyhetsbrev när något extra viktigt hänt som berör din yrkesutövning.

Just nu på Vårdfokusbloggen

TEMA Nya droger

Illustration: Gunilla Elam

Ständigt nya kemiska substanser utmanar vården.

Läs vårt tema

Temat som pdf

Följ Vårdfokus

Tipsa oss

fOTO: Istockphoto

Läst en bra bok?

Foto: Istockphoto

Om Ledarskap

Foto: Istockphoto

PRENUMERERA på Vårdfokus

Omslag nr 10 2015